W dniu 21.10.2016r. w klasie III obchodzono DZIEŃ KISZONEJ KAPUSTY. Uczniowie dowiedzieli się jakie są sposoby przechowywania żywności oraz co to jest książka kucharska. Następnie w 2 osobowych grupach stworzyli kartę z książki kucharskiej, która przedstawiała przepis na kapustę kiszoną. Potem uczniowie samodzielnie przygotowali składniki do kiszenia kapusty: obierali marchewkę, starli ją oraz poszatkowali kapustę. Gotowe składniki wymieszali i doprawili. Kolejnym etapem było włożenie tej kapusty do słoików i odpowiednie ubicie. Ta czynność sprawiała uczniom najwięcej radości. Gotowe słoiki z kiszoną kapustą uczniowie pozostawili w naszym kąciku przyrodniczym. Będziemy teraz obserwować fermentację a po 2 tygodniach mamy nadzieję, że mamy naszych uczniów będą mogły upichcić ze swoimi pociechami smaczny bigosik. To był dzień pełen pozytywnych emocji.
Sekretariat1