14813635_1127531957296258_522819256_n

W dniu 21.10.2016r. w klasie III obchodzono DZIEŃ KISZONEJ KAPUSTY. Uczniowie dowiedzieli się jakie są sposoby przechowywania żywności oraz co to jest książka kucharska. Następnie w 2 osobowych grupach stworzyli kartę z książki kucharskiej, która przedstawiała przepis na kapustę kiszoną. Potem uczniowie samodzielnie przygotowali składniki do kiszenia kapusty: obierali marchewkę, starli ją oraz poszatkowali kapustę. Gotowe składniki wymieszali i doprawili. Kolejnym etapem było włożenie tej kapusty do słoików i odpowiednie ubicie. Ta czynność sprawiała uczniom najwięcej radości. Gotowe słoiki z kiszoną kapustą uczniowie pozostawili w naszym kąciku przyrodniczym. Będziemy teraz obserwować fermentację a po 2 tygodniach mamy nadzieję, że mamy naszych uczniów będą mogły upichcić ze swoimi pociechami smaczny bigosik. To był dzień pełen pozytywnych emocji.

14740992_1127533747296079_1940386170_n 14798882_1127533900629397_2098947000_n 14799031_1127535570629230_435574964_n 14800951_1127532090629578_925210211_n 14805397_1127535193962601_1267424422_n 14805564_1127532933962827_1188078334_n 14813597_1127535423962578_989140261_n 14813635_1127531957296258_522819256_n 14825680_1127532333962887_294224198_n  14826206_1127533243962796_1265215156_n 14826306_1127533410629446_1390674098_n

You may also like

Akcja sadzenie lasu
Wierzbiowizja- ruszyły zapisy
Dzień Kobiet

Sekretariat1